Σαβόνα, Ιταλία

Η Σαβόνα -  Savona είναι πόλη και λιμάνι της Λιγουρίας, στη βορειοδυτική Ιταλία, πρωτεύουσα της επαρχίας Σαβόνα. Το Φεβρουάριο του 2014 η Σαβόνα υπολογίστηκε ότι είχε 61.770 κατοίκους, είναι δηλαδή η τρίτη πολυπληθέστερη πόλη της Λιγουρίας μετά τη Γένοβα και τη Λα Σπέτσια. Στη Σαβόνα ζούσε για ένα διάστημα ο Χριστόφορος Κολόμβος, όπου διατηρούσε αγρόκτημα. Από την πόλη κατάγονται δύο πάπες, ο Πάπας Ιούλιος Β΄ και ο Πάπας Σίξτος Δ΄.
Το κείμενο είναι ιδιοκτησία της Navihellas, Κρουαζιέρες στην Eλλάδα και όλο τον κόσμοΚατά τη αρχαιότητα στην περιοχή υπήρχε η πόλη Σάβο, η οποία αναφέρεται για πρώτη φορά το 205 π.Χ. Μετά την πτώση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η Σαβόνα πέρασε στην κατοχή των Οστρογότθων και των Βυζαντινών, μέχρι που καταστράφηκε από μια επίθεση των Λιγουρών, οι οποίοι στη σύνεχεια έγιναν κυρίαρχοί της, το 639.
Το κείμενο είναι ιδιοκτησία της Navihellas, Κρουαζιέρες στην Eλλάδα και όλο τον κόσμοΠαρά την αρχική συμμαχία, η Σαβόνα και η γειτονική Γένοβα ανέπτυξαν έντονη αντιπαλότητα. Η Σαβόνα διέθετε λιμάνι επαρκούς μεγέθους από το 12ο αιώνα, αλλά αυτό καταστράφηκε από τους Γενοβέζους το 1508. Οι Γενοβέζοι, φοβούμενοι ότι το λιμάνι θα χρησιμοποιηθεί από τον Φραγκίσκο Α΄ της Γαλλίας ώστε να γίνει σημαντικό εμπορικό κέντρο της Μεσογείου, βυθίσαν πλοία γεμάτα με ογκόλιθους στην είσοδο του λιμανιού, αχρηστεύοντάς το.
Το κείμενο είναι ιδιοκτησία της Navihellas, Κρουαζιέρες στην Eλλάδα και όλο τον κόσμοΤο 1542-3, οι Γενοβέζοι κατασκεύασαν ένα όχυρο στη πόλη. Η πόλη είχε παρόμοια τύχη με τη Δημοκρατία της Γένοβας, της οποίας ήταν η δεύτερη σημαντικότερη πόλη,[2] μέχρι τους Ναπολέοντιους Πολέμους. To 1746, κατά τη διάρκεια των πολέμων της αυστριακής διαδοχής, η πόλη κατακτήθηκε από το βασιλιά της Σαρδηνίας, αλλά επιστράφηκε στη Γένοβα με τη συνθήκη του Αιξ-λα-Σαπέλ.
Το κείμενο είναι ιδιοκτησία της Navihellas, Κρουαζιέρες στην Eλλάδα και όλο τον κόσμοΜετά τους Ναπολεόντιους Πολέμους, η Σαβόνα έγινε τμήμα του Βασιλείου της Σαρδηνίας το 1815 και το 1861 τμήμα της ενοποιημένης Ιταλίας. Κατά τη διάρκεια του Β΄ΠΠ, η Σαβόνα υπέστη σφοδρούς βομβαρδισμούς και σε μεγάλο βαθμό ξαναχτίστηκε μετά το τέλος του πολέμου.
Πηγή: Wikipedia.com

Χάρτης Λιμανιού: Σαβόνα, Ιταλία