Μποναίρ, Ολλανδικές Αντίλλες

Η Μποναίρ- Bonair (Ολλανδικά: Bonaire, Παπιαμέντο: Boneiru), ήταν τμήμα των Ολλανδικών Αντίλλων ως τις 10 Οκτωβρίου του 2010 οπότε και έγινε ειδικός δήμος της Ολλανδίας έπειτα από δημοψήφισμα των κατοίκων της.
Το κείμενο είναι ιδιοκτησία της Navihellas, Κρουαζιέρες στην Eλλάδα και όλο τον κόσμοΑποτελείται από το ομώνυμο νησί Μποναίρ (με έκταση 288 τ.χλμ.) και την ακατοίκητη νησίδα Κλάιν Μποναίρ (δηλαδή Μικρή Μποναίρ με έκταση 6 τ.χλμ.). Μαζί με την Αρούμπα και το Κουρασάο αποτελούν τα νησιά ABC. Το σύμπλεγμα των νησιών ABC αποτελείται από τα νησιά Αρούμπα, Κουρασάο και Μποναίρ. Τα τρία αυτά νησιά είναι τα δυτικότερα νησιά των Υπήνεμων Αντιλλών της Καραϊβικής και βρίσκονται βόρεια της Βενεζουέλας.
Το κείμενο είναι ιδιοκτησία της Navihellas, Κρουαζιέρες στην Eλλάδα και όλο τον κόσμοΈχει συνολική έκταση 294 τετρ. χλμ. και πληθυσμό 15.800 κατοίκους κατά την απογραφή του 2010. Πρωτεύουσα του νησιού είναι το Κράλεντικ.
Το κείμενο είναι ιδιοκτησία της Navihellas, Κρουαζιέρες στην Eλλάδα και όλο τον κόσμοΟι πρώτοι γνωστοί κάτοικοι του νησιού ήταν οι Caquetio Indians ένα κλάδος των Αραουάκων που κατέφθασαν με κανό από την Βενεζουέλα περίπου το 1000 μ.Χ..
Το κείμενο είναι ιδιοκτησία της Navihellas, Κρουαζιέρες στην Eλλάδα και όλο τον κόσμοΑρχαιολογικά ερείπια του πολιτισμού των Caquetio έχουν βρεθεί σε ορισμένες περιοχές της Μποναίρ.
Το κείμενο είναι ιδιοκτησία της Navihellas, Κρουαζιέρες στην Eλλάδα και όλο τον κόσμοΜετά την ανακάλυψη του νησιού από τους Ισπανούς, το νησί ακολούθησε την μοίρα των υπόλοιπων νησιών ABC.
Πηγή: Wikipedia.com

Χάρτης Λιμανιού: Μποναίρ, Ολλανδικές Αντίλλες