Σιμπένικ, Κροατία

Το Σίμπενικ - Sibenik - Sebenico είναι πόλη στην Κροατία, στις Δαλματικές ακτές.
Το κείμενο είναι ιδιοκτησία της Navihellas, Κρουαζιέρες στην Eλλάδα και όλο τον κόσμοΕίναι πρωτεύουσα της κομητείας Σίμπενικ-Κνιν. Η πόλη το 2011 είχε 34.302 κατοίκους, ενώ εντός των διοικητικών ορίων της πόλης κατοικούν 46.332 άνθρωποι. Η πόλη βρίσκεται στην κεντρική Δαλματία, τις εκβολές του ποταμού Κρκα στην Αδριατική.
Το κείμενο είναι ιδιοκτησία της Navihellas, Κρουαζιέρες στην Eλλάδα και όλο τον κόσμοΣε αντίθεση με άλλες πόλεις στις ακτές της Αδριατικής, η πόλη δεν ιδρύθηκε από τους Ελλήνες, τους Ιλλύριους ή τους Ρωμαίους, αλλά από τους Κροάτες τον 10ο αιώνα.
Το κείμενο είναι ιδιοκτησία της Navihellas, Κρουαζιέρες στην Eλλάδα και όλο τον κόσμοΗ πρώτη αναφορά της πόλης με αυτό το όνομα γίνεται το 1066 και για μικρό χρονικό διάστημα ήταν έδρα του Κροάτη βασιλιά. Στη συνέχεια η πόλη πέρασε στη κατοχή των Βενετών, των Βυζαντινών και των Ούγγρων το 1133 μέχρι το 1412, όταν και κατακτήθηκε από τη Δημοκρατία της Βενετίας.[1] Μετά την πτώση της Βενετίας το 1797 πέρασε στη κατοχή των αυστριακών Αψβούργων. Το 1921 έγινε τμήμα του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας και το 1991 έγινε τμήμα της Κροατίας.
Το κείμενο είναι ιδιοκτησία της Navihellas, Κρουαζιέρες στην Eλλάδα και όλο τον κόσμοΑνάμεσα στα αξιοθεάτα της πόλης ξεχωρίζει ο καθεδρικός του Σίμπενικ, αφιερωμένος στον Άγιο Ιάκωβο, ο οποίος από το 2000 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Ο ναός κατασκευάστηκε την περίοδο 1431-1536[1], σε γοτθικό και αναγεννησιακό ρυθμό.
Το κείμενο είναι ιδιοκτησία της Navihellas, Κρουαζιέρες στην Eλλάδα και όλο τον κόσμοΆλλα αξιοθέατα είναι τέσσερα οχυρά, με το οχυρό του Αγίου Νικολάου, στο λιμάνι της πόλης, να αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco από το 2017.
Πηγή: Wikipedia.com

Χάρτης Λιμανιού: Σιμπένικ, Κροατία