Μπαρ, Μαυροβούνιο

Το Μπαρ είναι μια παραθαλάσσια πόλη στο νότιο Μαυροβούνιο. Με 13.000 κατοίκους αποτελεί έδρα του ομώνυμου δήμου, καθώς και σημαντικό λιμάνι της χώρας.
Το κείμενο είναι ιδιοκτησία της Navihellas, Κρουαζιέρες στην Eλλάδα και όλο τον κόσμοΗ ονομασία της πόλης δόθηκε εξαιτίας της τοποθεσίας της απέναντι από την πόλη Μπάρι της Ιταλίας. Στα ιταλικά ονομάζεται Αντιβάρι και στα ελληνικά Αντιβάριο ή Θηβάριο.

Το κείμενο είναι ιδιοκτησία της Navihellas, Κρουαζιέρες στην Eλλάδα και όλο τον κόσμο

Αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής χρονολογούνται από την Νεολιθική Εποχή. Ωστόσο τα ιστορικά στοιχεία για την αρχαία πόλη είναι λίγα.

Ο Ιταλός επιστήμονας και ένας από τους πρωτοπόρους στην ασύρματη τηλεγραφία, ο Γουλιέλμο Μαρκόνι, πραγματοποίησε μια ασύρματη σύνδεση μεταξύ του Μπαρ και του Μπάρι της Ιταλίαςστις 30 Αυγούστου 1904. Το 1908 ξεκίνησε η κατασκευή του πρώτου σιδηροδρομικού δικτύου σε αυτό το τμήμα των Βαλκανίων, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το 1913.
Το κείμενο είναι ιδιοκτησία της Navihellas, Κρουαζιέρες στην Eλλάδα και όλο τον κόσμοΤο 1979 το Μπαρ υπέστη τεράστιες καταστροφές εξαιτίας ενός μεγάλου σεισμού, ξεκινώντας έπειτα εξ' αρχής η ανοικοδόμηση της πόλης.

Στο Μπαρ βρίσκονται τα παλαιότερα και πιο σημαντικά γραπτά κείμενα της μεσαιωνικής λογοτεχνίας και ιστορίας του Μαυροβουνίου. Ένα ελαιόδεντρο της πόλης, το οποίο είναι τουριστικό αξιοθέατο, χρονολογείται σε περισσότερα από 2000 έτη.
Το κείμενο είναι ιδιοκτησία της Navihellas, Κρουαζιέρες στην Eλλάδα και όλο τον κόσμο

Η περιοχή προσελκύει πολλούς τουρίστες. Σημαντική προσοχή λαμβάνουν τα μεσαιωνικά οχυρά, καθώς επίσης και το υδραγωγείο του Μπαρ, το οποίο κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του 16ου & 17ου αιώνα.

Πηγή: Wikipedia.com

Χάρτης Λιμανιού: Μπαρ, Μαυροβούνιο