Φιόρδλαντ Εθνικό Πάρκο, Νέα Ζηλανδία

Το Φιόρδλαντ - Fiordland είναι γεωγραφική περιοχή της Νέας Ζηλανδίας στη νοτιοδυτική γωνία του νότιου νησιού, που αποτελείται από το δυτικό-τρίτο του Southland. Το μεγαλύτερο μέρος του Fiordland κυριαρχείται από τις απότομες πλαγιές των χιονισμένων νότιων Άλπεων, τις βαθιές λίμνες και τις απόκρημνες, παγετώδεις σπηλιές και τώρα καταπράσινες με τις θάλασσες δυτικές κοιλάδες. Το όνομα "Fiordland" προέρχεται από μια διαφορετική ορθογραφία της σκανδιναβικής λέξης για αυτό το είδος απότομης κοιλάδας, "φιόρδ". Η περιοχή του Fiordland κυριαρχείται από το Εθνικό Πάρκο Fiordland, το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο της Νέας Ζηλανδίας.
Το κείμενο είναι ιδιοκτησία της Navihellas, Κρουαζιέρες στην Eλλάδα και όλο τον κόσμοΛόγω του συχνά απότομου εδάφους και της μεγάλης ποσότητας βροχοπτώσεων που υποστηρίζουν πυκνή βλάστηση, το εσωτερικό της περιοχής Fiordland είναι σε μεγάλο βαθμό απρόσιτο. Ως αποτέλεσμα, το Fiordland δεν υποβλήθηκε ποτέ σε αξιοσημείωτες εργασίες υλοτομίας και ακόμη και οι προσπάθειες φαλαινοθηρίας, θήρας φώκιας και εξόρυξης ήταν μικρής κλίμακας και βραχείας διάρκειας, εν μέρει και λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών.
Το κείμενο είναι ιδιοκτησία της Navihellas, Κρουαζιέρες στην Eλλάδα και όλο τον κόσμοΣήμερα, το Fiordland περιέχει μακράν τη μεγαλύτερη έκταση μη τροποποιημένης βλάστησης στη Νέα Ζηλανδία και σημαντικούς πληθυσμούς ενδημικών φυτών και απειλούμενων ζώων, σε ορισμένες περιπτώσεις οι μόνοι άγριοι πληθυσμοί που παραμένουν.
Το κείμενο είναι ιδιοκτησία της Navihellas, Κρουαζιέρες στην Eλλάδα και όλο τον κόσμοΕπίσης βρίσκονται στο Fiordland οι καταρράκτες του Browne και οι καταρράκτες Sutherland, που κατατάσσονται στους ψηλότερους καταρράκτες στον κόσμο, καθώς και στις τρεις βαθύτερες λίμνες της Νέας Ζηλανδίας, τη λίμνη Hauroko, τη λίμνη Manapouri και τη λίμνη Te Anau.
Το κείμενο είναι ιδιοκτησία της Navihellas, Κρουαζιέρες στην Eλλάδα και όλο τον κόσμοΑρκετές άλλες μεγάλες λίμνες βρίσκονται κοντά, και το Fiordland και τα γύρω μέρη των περιοχών Southland και Otago αναφέρονται συχνά ως νότιες λίμνες. Μόνο λίγες λίμνες του Fiordland είναι προσβάσιμες οδικώς - η λίμνη Poteriteri είναι η μεγαλύτερη λίμνη στη Νέα Ζηλανδία χωρίς οδική πρόσβαση. Πολλές από τις λίμνες της περιοχής δεν είναι καν προσβάσιμες με τα μονοπάτια.
Το κείμενο είναι ιδιοκτησία της Navihellas, Κρουαζιέρες στην Eλλάδα και όλο τον κόσμοΑυτό το τμήμα της Νέας Ζηλανδίας, ιδιαίτερα στα δυτικά της ορεινής διαίρεσης των νότιων Άλπεων, έχει ένα πολύ υγρό κλίμα με ετήσιο μέσο όρο 200 βροχερές ημέρες.
Το κείμενο είναι ιδιοκτησία της Navihellas, Κρουαζιέρες στην Eλλάδα και όλο τον κόσμοΟι επικρατούντες δυτικοί άνεμοι φυσούν υγρό αέρα από τη θάλασσα του Τάσμαν πάνω στα βουνά, με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες βροχοπτώσεων καθώς ο αέρας ανεβαίνει και κρυώνει.
Πηγή: Wikipedia.com

Χάρτης Λιμανιού: Φιόρδλαντ Εθνικό Πάρκο, Νέα Ζηλανδία