Πορτουγκίζ, Μοζαμβίκη

H Pορτογαλική Μοζαμβίκη ή η πορτογαλική Ανατολική Αφρική είναι οι συνήθεις όροι με τους οποίους χαρακτηρίζεται η Μοζαμβίκη όταν αναφέρεται στην ιστορική περίοδο που ήταν πορτογαλική επικράτεια.
Το κείμενο είναι ιδιοκτησία της Navihellas, Κρουαζιέρες στην Eλλάδα και όλο τον κόσμοΗ πορτογαλική Μοζαμβίκη αποτελούσε μια σειρά από πορτογαλικές αποικίες και αργότερα μια ενιαία πορτογαλική υπερπόντια επαρχία κατά μήκος της ακτής της νοτιοανατολικής Αφρικής, η οποία αποτελεί τώρα τη Δημοκρατία της Μοζαμβίκης.
Το κείμενο είναι ιδιοκτησία της Navihellas, Κρουαζιέρες στην Eλλάδα και όλο τον κόσμοΟι πορτογαλικοί εμπορικοί οικισμοί και, αργότερα, οι αποικίες, σχηματίστηκαν κατά μήκος της ακτής από το 1498, όταν ο Βάσκο ντα Γκάμα έφτασε για πρώτη φορά στις ακτές της Μοζαμβίκης. Ο Lourenço Marques διερεύνησε την περιοχή που είναι τώρα ο κόλπος του Μαπούτο το 1544. Εγκαταστάθηκε μόνιμα στη σημερινή Μοζαμβίκη, όπου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, και το έργο του ακολουθήθηκε από άλλους πορτογάλους εξερευνητές, ναυτικούς και εμπόρους. Ορισμένες από αυτές τις αποικίες παραδόθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα για κυριαρχία από ναυλωμένες εταιρείες όπως η Μοζαμβίκη (Companhia de Moçambique), η οποία είχε την παραχώρηση των εδαφών που αντιστοιχούσαν στις σημερινές επαρχίες Manica και Sofala και της Niassa Εταιρεία (Companhia do Niassa), η οποία είχε ελέγξει τα εδάφη των σύγχρονων επαρχιών Cabo Delgado και Niassa. Το 1951 οι αποικίες συνδυάστηκαν σε μια ενιαία υπερπόντια επαρχία με την ονομασία Moçambique ως αναπόσπαστο τμήμα της Πορτογαλίας. Οι περισσότερες από τις αρχικές αποικίες έχουν δώσει τα ονόματά τους στις σύγχρονες επαρχίες της Μοζαμβίκης.
Το κείμενο είναι ιδιοκτησία της Navihellas, Κρουαζιέρες στην Eλλάδα και όλο τον κόσμο
Το κείμενο είναι ιδιοκτησία της Navihellas, Κρουαζιέρες στην Eλλάδα και όλο τον κόσμοΗ Μοζαμβίκη, σύμφωνα με την επίσημη πολιτική, δεν ήταν καθόλου αποικία, αλλά μάλλον μέρος του «πολυκομματικού και πολυφυλετικού έθνους» της Πορτογαλίας.
Το κείμενο είναι ιδιοκτησία της Navihellas, Κρουαζιέρες στην Eλλάδα και όλο τον κόσμοΗ Πορτογαλία προσπάθησε στη Μοζαμβίκη, όπως έκανε σε όλες τις αποικίες της, να εξευρωπαϊσθεί ο τοπικός πληθυσμός και να τις αφομοιώσει στην πορτογαλική κουλτούρα. Η Λισαβόνα θέλησε επίσης να διατηρήσει τις αποικίες ως εμπορικούς εταίρους και αγορές για τα αγαθά της.
Πηγή: Wikipedia.com

Χάρτης Λιμανιού: Πορτουγκίζ, Μοζαμβίκη